Striimaus

Striimaus eli streaming eli suoratoisto kuten YouTube tai Twitch kanavat. Striimaus on yksinkertaisimmillaan videokuvan ja äänen välittämistä eteenpäin tietoverkoissa. Suomenkielinen vastine ’suoratoisto’ kuvastaa striimausta hyvin, sillä se erottaa striimauksen tiedoston lataamisesta. Yksinkertaistettuna ero on siinä, että videon katselu voidaan aloittaa, vaikka vain pieni osa aineistosta on välitetty katsojalle. Siihen yksinkertaisuus sitten jääkin.

Striimaus voi olla joko tiedoston esittämistä (playout) tai reaaliaikaista ns. live-striimausta. Tässä kuvauksessa keskitymme lähinnä jälkimmäiseen, koska se on myös ylivoimaisesti haasteellisinta. Striimaukseen tarvitaan seuraavat osat:

  • kuva- ja äänilähde, esimerkiksi kamera
  • videon ja audion kompressointia, jonkinlainen enkooderi
  • tietoverkko, jota pitkin kompressoitu ja paketoitu video siirtyy
  • soitin, eli päätelaite joka osaa purkaa ja toistaa striimin katsojalle

Haluan aloittaa livestriimaamisen, mitä kaikkea tarvitsen?

Kerromme tässä oppaassa miten yksityinen henkilö voi aloittaa striimaamisen mahdollisimman helposti ja mitä välineitä tarvitaan. Käytämme oppaassa paljon erilaisia teknisiä termejä, jotka on selitetty mahdollisimman yksinkertaisesti. Mikäli jokin asia menee ohi ymmärryksen, voit lähettää kysymyksen esimerkiksi Streamian foorumille.

Aivan ensimmäiseksi sinun on päätettävä mistä haluat lähettää suoraa videokuvaa nettiin. Järjestätkö jotain tapahtumaa ja haluat jakaa web-kameran kuvaa, soitatko vain musiikkia vai pelaatko jotain peliä? Voit joutua ottamaan huomioon erilaisia asioita riippuen lähetyksesi kategoriasta ja kohderyhmästä. Yksinkertaisimmillaan striimaaja tarvitsee vain älypuhelimen tai tietokoneen, nettiyhteyden, tunnuksen striimauspalvelun sivulle ja ohjelmiston striimaamiseen.

Striimauspalvelun valinta

Yleisö löytää lähetyksesi parhaiten striimauspalvelun sivuilta. Suoran videon lähettämistä tukevia palveluita ovat esimerkiksi YouTube, Ustream, Livestream, Twitter, Twitch ja Facebook Live. Palvelut eroavat toisistaan hieman käytettävyydeltä, käyttäjäryhmiltä ja sallittujen striimien kategoriolta. Esimerkiksi Twitch, Smashcast ja Mixer ovat pelaajille räätälöityjä palveluita. Twitterin omistama Periscope keskittyy taas mobiililähetyksiin, YouTubessa ja Facebookissa voi lähettää lähes mitä tahansa. Suurin osa palveluista tukee kuitenkin samoja striimausohjelmia. Voit toki myös käyttää jotain muuta ratkaisua ja laittaa streamin pyörimään omalla videosoittimella esimerkiksi kotisivullesi.

Tee tili haluamaasi palveluun. Sinulle luodaan oma henkilökohtainen kanava, jota muut ihmiset voivat sitten katsella. Tunnuksen luominen on yleensä ilmaista, mutta sivut voivat tarjota ohella maksullisia jäsenyyksiä. Streamia ei ole livestriimauspalvelu, vaan tuomme sinun lähetyksellesi uutta yleisö rajapintoihin perustuvaa tekniikkaa hyödyntäen.

Tietokone ja ohjelmisto

Streamaaja tarvitsee tietokoneen, jolla voi pyörittää striimausohjelmistoa. Ohjelmia on useita erilaisia, esimerkiksi XSplit, OBS, Livestream Procaster ja Flash Media Encoder. Tietokone tarvitsee jonkin verran tehoja, jotta se voi pyörittää ohjelmistoa. Uusilla kannettavillakin tietokoneilla voi striimata, sillä niissä on nykyisin jo tyydyttävät prosessorit ja näytönohjaimet. Muista kuitenkin, että myös esimerkiksi verkkoselain ja pelit vaativat osansa prosessointitehosta, mikäli käytät niitä samalla tietokoneella striimatessasi. Järjestelmävaatimuksiin kannattaa tutustua tarkemmin kunkin ohjelmiston tarjoajan sivuilla. Tietokoneessa on syytä olla mahdollisimman tuore käyttöjärjestelmäversio kaikkien ominaisuuksien toimimiseksi. Striimaaminen onnistuu kaikilla käyttöjärjestelmillä.

Konsoli- ja mobiilistriimaaminen

Jotkin palvelut (esim. Twitch ja Mixer) tukevat livestriimausta suoraan pelikonsoleilta (Xbox One, PS4), jolloin tietokonetta ei välttämättä tarvita. Striimausominaisuudet on integroitu myös useisiin PC-peleihin, kuten Minecraftiin. Vaatimukset Internet-yhteydelle eivät kuitenkaan muutu. Myös älypuhelimille on tarjolla striimaussovelluksia, mutta pitkällä aikavälillä pelkästään niihin tukeutuminen ei ole järkevää. Puhelimien omat kamerat ja mikrofonit takaavat harvoin hyvän kuvanlaadun ja ongelmaksi voi koitua myös katvealueet ja rajattu tiedonsiirtonopeus. Lisäksi tällaiset ohjelmat kuluttavat puhelimen akun nopeasti loppuun.

https://streamia.fi/artikkelit/streamaajan-opas/

Live-striimaus — Suora vuorovaikutussuhde suunnitellusti

Videomarkkinointi jatkaa nousuaan; nyt trendien aallonharjalla kiitää videokuvan reaaliaikainen suoratoisto eli live-striimaus. Striimauksessa yhdistyvät niin visuaaliset tehokeinot ja helppous kuin suora vuorovaikutus. Striimauksella voi vastata kuluttajien tarpeisiin yhtä nopeasti kuin niitä syntyy. Ei siis ihme, että sosiaalisen median isoimmat kanavat, kuten Facebook, Instagram ja YouTube, ovat viime vuosina ottaneet sen palvelutarjontaansa.

Yksi konkreettinen kannustin striimauksen hyödyntämiseen markkinoinnissa on sen valmis yleisö. Esimerkiksi Yhdysvalloissa jopa 63 % milleniaaleista (n. 18–35-vuotiaat) oli vuoden 2016 loppuun mennessä katsonut ainakin yhden live-striimausvideon. Samasta ikäryhmästä 42 % oli myös itse striimannut. Katsominen ja osallistuminen ovat tästä vain jatkaneet yleistymistään osana sosiaalista mediaa ja siellä tapahtuvaa markkinointia.

Vinkit hyvän live-striimauksen tekoon

  • Tekninen kalusto: Videokuvan tekninen laatu erottaa yleensä ammattilaisten striimaukset yksityishenkilöiden tekemistä. Panosta kuvaus- ja äänikalustoon, valaistukseen sekä värimaailmaan. Minimoi taustamelu.
  • Toimiva ja nopea internet-yhteys: Lähetyksen pätkiminen saa katsojat lopettamaan striimauksen seuraamisen herkästi, vaikka sisältö olisikin mielenkiintoista.
  • Määrittele, onko striimaus tarpeeksi merkittävää vain videosisältönsä puolesta (esim. uutiset), vai kannattaako keskittyä vuorovaikutukseen katsojien kanssa (esim. Q&A-tyyppinen lähetys). Molempiin voi panostaa, jos sisältö sen sallii!
  • Erityisesti kännykästä striimausta seuraavat alkavat katsoa lähetystä usein äänen ollessa mykistettynä, joten jo videokuvan tulee herättää katsojan mielenkiinto.
  • Laatu ennen määrää: Yhdellä laadukkaasti toteutetulla striimauksella voi saavuttaa halutun tuloksen helpommin kuin usealla heikompilaatuisella.
  • Muista, että striimaus jää myös taltioksi. Se ei katoa automaattisesti suoratoiston jälkeen.